top of page
  • bihus.info

Політики і близькі до них бізнесмени масово запускають сонячні і вітряні станції за високим “зеленим


Парламент зберіг розмір спецплати (“зелений” тариф) для об’єктів альтернативної енергетики, введених у 2019 році. Серед бенефіціарів - холдинг Ріната Ахметова, група ICU з орбіти Петра Порошенка, бізнес Авакових-Котвіцького, група ETG, за якою може стояти Микола Мартиненко, та інші.

Про це йдеться у розслідуванні Аліси Юрченко для програми “Наші гроші з Денисом Бігусом” (Bihus.Info).

2019 - рік буму із запуску нових сонячних та вітряних станцій. Тільки за перші три місяці цього року, за даними НКРЕКП, їх уже ввели більше, ніж за весь 2018-ий.

Цього року запускають нові “зелені” енергопотужності компанії низки постмайданних політиків, близьких до них бізнесменів і олігарха Ріната Ахметова.

Електроенергію, вироблену об’єктами, запущеними у 2019-му, держава зобов’язалася викупати за високим “зеленим” тарифом до 2030 року. Цей тариф в 10 разів перевищує плату за електроенергію, вироблену атомними електростанціями.

Оплату “зеленим” енерговиробникам здійснює держпідприємство “Енергоринок” з коштів споживачів.

Найбільш грандіозні плани із запуску станцій, що працюватимуть на “зеленому” тарифі, - в холдингу Ріната Ахметова. До кінця 2019-го в ДТЕК планують збільшити власні потужності в альтернативній енергетиці у 5 разів в порівнянні з тим, що холдинг мав за підсумками 2018 року. З минулорічних 210 до 1000 МВт.

Кілька нових об’єктів в Ахметова вже запустили - найбільшу в країні сонячну електростанцію - Нікопольську СЕС (200 МВт) і Приморську вітроелектростанцію (1-а черга - 100 МВт). Вони отримали “зелений” тариф на наступне десятиріччя на початку 2019-го.

Рінат Ахметов - уже давно один з двох найбільших гравців на вітчизняному ринку альтернативної енергетики. У 2018 році “зелені” проекти його холдингу, за даними Bihus.Info, отримали від ДП “Енергоринок” близько 2,9 млрд грн. Найбільше “зелених” грошей холдингу Ахметова минулого року принесла вітрова енергетика - найпотужніша в країні Ботієвська ВЕС на 200 МВт.

Для порівняння - стільки ж (3 млрд грн) у 2018 заробили десять СЕС, власність на які після втечі Януковича перейшла від братів Клюєвих китайській держкорпорації CNBM. Але у 2019-му бізнес Ахметова перетвориться на абсолюнтого рекордсмена із отримання гарантованих державою грошей за “зелену” енергію.

Крім того, заробляти на “зеленому” тарифі цього року почне низка компаній, близьких до постмайданних політиків.

Так, свій перший проект в цьому секторі нещодавно запустила інвестгрупа ICU з орбіти 5-го президента України Петра Порошенка. Серед співвласників ICU Макар Пасенюк, фінансовий радник Порошенка.

На питання, чи не здійснює ICU інвестиції в сонячну енергетику в інтересах третіх осіб, зокрема, самого Порошенка, в компанії цю гіпотезу заперечили

.

Перша сонячна станція від ICU на 64 МВт запрацювала весною 2019-го неподалік Кам’янця-Подільського (“Подільськенерго”).

Незабаром ICU планує відкрити ще одну СЕС, на 35 МВт, - в Херсоні (“ЕК “Солар капітал”).

І будує третю, найбільшу, в Миколаївській області (загальна потужність 127 МВт).

Збільшить свої “зелені” потужності цього року і народний депутат з БПП Максим Єфімов. Це той депутат, на матір якого нещодавно переписали київський комплекс “Парковий” з “вертолітним майданчиком Януковича” на даху.

За даними Bihus.Info, вітряні парки нардепа Єфімова у 2018-му отримали від ДП “Енергоринок” 840 млн грн (ПрАТ "Вітряний парк Очаківський", ТОВ “Вітряний парк Причорноморський”, ТОВ “Вітряний парк Благодатний”).

А на початку 2019-го право на “зелений” тариф з’явилося і в Ольвійської ВЕС депутата.

Деякі представники другої за величиною парламентської фракції - “Народний фронт” цього року теж розпочали бізнес в альтернативній енергетиці.

Компанія “Підстепне сонце”, що належить народному депутату Ігорю Котвіцькому та дружині міністра внутрішніх справ Арсена Авакова Інні, добудовує сонячну станцію в селі Підстепне (Херсонська область).

Ігор Котвіцькій в коментарі для Bihus.Info розповів, що потужність цієї станції - 25 МВт (а не 250, як анонсував політик раніше). Однак не виключив, що розширюватиме цей бізнес.

Крім того, в ПрАТ “Інвестор”, основним власником якого є син Арсена Авакова Олександр, є ще кілька компаній, напрямок діяльності яких свідчить про можливі плани запуску інших об’єктів альтернативної енергетики.

Ще одна бізнес-група - ETG (“Енерджи трейд груп”) - активно забудовує сонячними станціями місто Жовті Води в Дніпропетровській області.

Формально ETG записана на мешканця міста Боярка Олексія Бондаренка. Однак, як стверджують співрозмовники Bihus.Info, за діяльністю ETG насправді може стояти вихідець з “Народного фронту” Микола Мартиненко. Це колишній багаторічний очільник парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, який склав мандат через кримінальні провадження.

У розмові з Bihus.Info Мартиненко відмовився підтвердити або заперечити стосунок до ETG. “Я відмовляюся давати вам будь-яку інформацію,” - зазначив він.

Як раніше з’ясувало інтернет-видання “Наші гроші”, для розвитку сонячного бізнечу ETG заснувала низку дочірніх фірм разом з Миколою Журилом - братом товариша Мартиненка Руслана Журила.

Загалом дочірні компанії ETG отримали під сонячний бізнес близько 100 га землі на малій батьківщині Журил - в місті Жовті Води.

Руслан Журило фігурує в кримінальній справі НАБУ разом з Миколою Мартиненком - як один з екс-керівників держкомбінату СхідГЗК. На землях цього держкомбінату зараз ETG частково будує сонячний бізнес.

Руслан Журило переконував Bihus.Info, що ані його, ані Мартиненка грошей немає в сонячному бізнесі ETG, а його брат просто допоміг компанії зареєструватися в Жовтих Водах. Однак при цьому виявив непогану обізнаність в діяльності ETG - наполягав, що вона будує сонячні станції на кредитні кошти, пройшла міжнародний аудит, точно назвав вартість будівництва 1 МВт сонячних потужностей і навіть поділився власним поглядом на розмір “зеленого” тарифу.

“Тариф дуже привабливий для інвесторів. Якщо він впаде на 15-20-30%, нічого страшного не відбудеться. Наскільки я розумію,” - сказав Руслан Журило.

Арсен Аваков у письмовому коментарі також запевнив Bihus.Info, що підтримує зниження “зеленого” тарифу в Україні до загальноєвропейського рівня. Тільки не уточнив, коли, на його думку, це зниження має відбутися.

У 2018 - на початку 2019 рр. в парламенті неодноразово обговорювалася необхідність зниження “зеленого” тарифу вже для об’єктів, що стартують у 2019 році.

“Наша асоціація ще минулого літа пропонувала зробити чергове зниження тарифів зараз літом,” - розповів Ігор Тинний, бізнесмен, що є співвласником низки активів у гідро-, біо- і сонячній енергетиці. - Ця пропозиція не була прийнята”.

Одну з останніх подібних поправок на початку 2019 р. пропонувала народний депутат Вікторія Войціцька. ЇЇ теж не підтримав профільний комітет.

Голова паливно-енергетичного комітету парламенту народний депутат Олександр Домбровський (БПП) тоді так пояснив Bihus.Info, чому не голосував за цю поправку: “Правила гри в державі не можна змінювати з сьогодні на завтра”.

Натомість нещодавно Олександр Домбровський екстрено вніс ініційовану Міністерством енергетики поправку про те, щоб обмежити можливість заробітку на “зеленому” тарифі власникам домашніх сонячних станцій. Голосування за неї з другої спроби протиснули в сесійній залі.


4 перегляди0 коментарів
bottom of page